28 November, 2012

Kelebihan dan kebaikan bawang putih untuk badan kita

Kelebihan dan kebaikan bawang putih untuk badan kita

Allium sativum atau lebih dikenali sebagai bawang putih digunakan secara meluas di seluruh dunia bagai bahan perasa. Selain itu,ia juga mempunyai pelbagai khasiat dan manfaat untuk kesihatan tubuh badan kita.






Antara khasiat dan manfaat bawang putih ialah:

1. Menghalang kemerosotan otak dan meningkatkan sistem kekebalan

2. Membantu melambatkan proses penuaan.

3. Menghalang pertumbuhan sel kanser dan mengurangkan risiko terkena kanser.

4. Membantu menurunkan kadar kolesterol sekiranya diambil secara rutin dalam jangka waktu tertentu

5. Menolong mencegah penggumpalan darah melalui zat anti-kolesterol iaitu ajoene.

6. Membantu meredakan tekanan,rasa cemas dan kemurungan.

7. Mengandungi vitamin A, vitamin B,vitamin C, kalsium dan juga potasium .

8. Mengandungi antioksidan, karotena dan selenium.

9. Mengambil 2-3 ulas bawang putih sehari dapat menghindar dari penyakit jantung.


10. Menyembuhkan tekanan darah tinggi .



11. Meringankan tukak lambung.

12. Menurunkan kadar kolesterol dalam darah

13. Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.

14. Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh.

15. Bermanfaat sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.

16. Membantu menambah nafsu makan .

17. Menjaga stamina tubuh badan.

18. Mengandungi khasiat antimikrob, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga mempunyai antivitas sebagai antitumor.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang Blog

Blog ini merupakan blog keluarga den. Yang berkenaan dengan keluarga den ajo dan khas untuk keluarga den , harap maklum.

Ucapan

Kami sekeluargo mengucapkan selamat menyambut tahun baru pada semua yang mengenali den dan keluargo den umumnya dan kodai den amnyo..Apa azam baru??

Harian Metro: Setempat